pear

Türkiye genelinde zengin yerel çeşitlerin yanı sıra yabancı çeşitler de yetiştirilir. Birçok çeşit arasında yazın üretilen Williams, Santa Maria, Akça, Mustafabey çeşitleri ve kışın üretilen Ankara Beurree Clairgeau, Beurree d'Anjou ve Deveci çeşitleri ihraç edilmektedir.

Akça; Yerli çeşitlerde en erken olgunlaşan (Temmuzun ilk haftası) armut çeşidi olup, meyvesi küçük tatlı ve suludur. Olgun hali sarımsı açık yeşildir. Mustafabey; Temmuz ayının ikinci haftasında hasat edilmektedir. Meyvelerin güneş gören tarafları kırmızı renklidir. Santa Maria; Erkenci çeşitlerdendir, düzgün meyve şekli ile caziptir. Temmuz - Ağustos ayı içerisinde yeşilken depolanır, depoda olgunlaşır ve sararır. Ankara; Orta Anadolu'da en yaygın yetiştirilen kışlık yerli çeşitidir. Eylül sonunda hasat edilir. Meyve kabuğu ince, yumuşak , az pürüzlü, sarımtırak yeşil ve sarı renktedir. Sulu, çok tatlı, kumsuz ve güzel kokuludur.Deveci; İri yapılı ve depolamaya uygun oluşu Pazar şansını arttırmaktadır. 

Yetiştirildiği Bölge: Tüm Türkiye  -  Pazara Sunum Dönemi : Her mevsim