ÜZÜM

Üretilen üzümün yaklaşık 2/3'ü çekirdekli 1/3'ü ise çekirdeksiz üzümden oluşmaktadır. Ege Bölgesinde çekirdeksiz kuru üzüm, Marmara Bölgesinde sofralık ve şaraplık, Akdeniz Bölgsinde ilk turfanda, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde şaraplık, şıralık, sofralık, çekirdekli kurutmalık üzüm yetiştiriciliği yönünden gelişme gösterdiği görülmektedir. Ülkemizde üretilen üzümlerin yaklaşık %30'u sofralık, %37'si kurutmalık, % 30'u pekmez, pestil, sucuk, şıra ve %3'de şaraplık olarak değerlendirilmektedir. Türkiye üzüm ihracatının % 95'ini sultani çekirdeksiz üzüm oluşturmaktadır. Sofralık yaş üzüm dış ticarette başta Almanya, Avusturalya, Hollanda olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilmektedir. Bilinen yerli çeşitler: Tarsus beyazı, Antep karası, Yalova cinsi dışında son zamanlarda Red Globe, Sugarone-Black Pearl, Crimson gibi yeni plantasyonlar hızla artmaktadır. 

Yetiştirildiği Bölge: Ege, Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu
Pazara Sunum Dönemi: Haziran - Ekim


TÜRK ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜMÜ : SULTANi

Doğal ve organik sultani (altın) kuru üzüm. Ağartılmamış (Naturel) çekirdeksiz kuru üzümdür. Hiç bir kimyasal işlem görmeden veya doğal renk ve yapısını korumak amacıyla bandırma çözeltisine bandırıldıktan sonra güneşte kurutulmuştur. Kimyasal madde veya tarım ilaçları olmadan yetiştirilen sultani üzüm çok lezzetlidir.

Bir protein ve karbonhidrat kaynağı olan kuru üzüm, Demir, Fosfat, Kalsiyum, Magnezyum ve diğer mineral maddeler ile A, B1, B2, B6, C vitaminlerini içerir. 100 gr. Kuru Üzüm günlük kalsiyum gereksiniminin 18%, Demir gereksiniminin ise 29% karşılamasının yanı sıra kolay sentezlenebilir şeker içermesi nedeniyle de mükemmel bir doğal enerji kaynağıdır.

İnce kabuklu, şeker oranı yüksek ve güzel renkli nefis Türk kuru üzümü. Orijinal adı “Sultana, Sultanna, Sultanine” olarak bilinmektedir. Sultaniye tipi çekirdeksiz kuru üzüm 18.yüzyıl sonlarında sultan sofralarını süsler ve sultanlara layık görüldüğünden sultaniye adını almıştır.

Türkiye’nin Dünya ticaretine konu olan ve ihracatta en fazla öneme sahip kuru üzümleri çekirdeksiz ve özellikle Sultaniye tipi çekirdeksiz kuru üzümdür ve bu ürünün yüzde %90’ı Manisa’da yetiştirilir.

Çekirdeksiz kuru üzüm üretim koşullarının elverişli olması nedeniyle Türkiye’de özellikle Ege Bölgesinde yetiştirilmekte ve Alaşehir, Salihli, Turgutlu, Manisa Merkez önemli üretim merkezleridir.

ÜRÜN TİP VE STANDARTLARI 

TS 3411 Türk Standartlarına göre:

Renk çeşitleri:
Tip 7: çok koyu nerdeyse siyah
Tip 8: koyu
Tip 9: kahverengi
Tip 10: açık kahverengi
Tip 11: açık kahverenginden sarı renge kadar


Boy tipleri:
100 gr’daki tane adedi :
Jumbo (Çok iri): 300 e kadar
Standard  (İri): 301-370
Medium (Orta):371-500
Small  (Küçük): 501-650
İnce small  (small - small)  (Çok küçük): 651 + 

slider imageslider imageslider imageslider imageslider image