portakal

Navelina: Kaliforniya menşeli göbekli portakallardan biridir. Ağaçları güçlü bir yapıya ve gelişime sahiptir. Verimli ve Washington’dan iki hafta daha erkencidir. Meyve kabuğu koyu portakal renginde, meyve eti portakal rengindedir. Çekirdeksizdir. Meyveleri Washington Navel’den daha küçük, daha oval şekilli ve daha düşük kalitededir. Göbekli portakalların en erkencilerinden biridir. İç olgunluğa kabuk renginden önce ulaşır ve sarartma işlemi yapılması problemsizdir. İspanya’da kabul edilebilir iç kalite standartlarına ekim ortasında ulaşır. Erken yaşlarda meyveye yatar. İspanya’da çok yaygın olarak üretilmektedir.



Washington Navel:  Akdeniz bölgesinde bilinen en eski portakal çeşididir. Sofralık portakallar içerisinde en çok talep gören çeşittir. Antalya'dan Hatay'a kadar bütün Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Son zamanlarda Navel grubundan dikimi yapılmaktadır.

Meyveleri büyük, yuvarlak oval arası, stil ucunda belirgin bir "göbek" mevcuttur. Meyve kabuğu koyu portakal rengi, hafif pürüzlüdür. kabuk kalınlığı 5-7 mm'dir ve kolay soyulur. Çekirdeksiz, kolayca dilimlenen meyve, tatlı fakat yeterli ekşilikte ve aromalı, lezzetli bir türdür. Orta erkenci bir çeşittir. Depolama ve taşımaya elverişlidir.

Yetiştirildiği Bölge: Akdeniz
Pazara Sunum Dönemi: Kasım – Ocak



Jaffa: Türkiye'de özellikle Mersin bölgesinde yetiştirilen bir çeşittir. Taze tüketim için ideal bir portakaldır.

Meyvelerin özellikleri ekolojiye göre değişebilirse de karakteristik bir aroma ve zengin bir tada sahiptir. Usare miktarı (%36,88) sanayi için düşük olsa da taze tüketim açısından sulu, çok üstün lezzetli ve kalitelidir. neredeyse çekirdeksiz ve portakallar arasında en kolay soyulan türüdür. Depolama ve taşımaya elverişlidir.

Yetiştirildiği Bölge: Akdeniz
Pazara Sunum Dönemi: Ocak – Mart



Valencia: Türkiye'de başlıca üretim bölgesi, Akdeniz Bölgesi'dir. değişik ekolojik koşullara çok iyi uyum sağlayabilen bir çeşittir. En geççi tatlı portakal olup sıcağa çok dayanıklı bir çeşittir. Hem sofralık hem de sanayiye elverişli bir portakal türüdür. Bu çeşit, değişik isimler altında tanınmaktadır.

Aromalı, lezzetli ve yüksek kalitededir. Meyveler sarı portakal renginde, basık yuvarlak, hafif oval şeklinde, kabuğu ince hafif pürüzlüdür. Meyve dilim zarları sert ve kalındır ve çekirdeksiz sayılır.   Meyve etine bağı orta sıkıdır. Usare miktarı %45,91. Depolama ve taşımaya çok uygundur.

Yetiştirildiği Bölge: Akdeniz
Pazara Sunum Dönemi: Şubat ortası - Mayıs